Snel en efficiënt verwarmen in monumentale panden van De Rooi Pannen

De grauwe Seeligkazerne in Breda is omgetoverd tot een uitnodigend gebouwencomplex van onderwijsinstelling De Rooi Pannen. Hoppenbrouwers Techniek hangt ruim 500 radiatoren op en kiest voor de Softline ECO-radiatoren van Henrad.

Aan de rand van de Bredaase binnenstad bivakkeren MBO-scholieren op het terrein van de voormalige Seeligkazerne.Sinds april is onderwijscentrum De Rooi Pannen er met onder andere haar onderwijshotel “Groot Arsenaal” gevestigd. Een grootscheepse en ingrijpende verbouwing gaat vooraf aan de ingebruikname in april. Monumentale panden hebben door scherpe wetgeving immers extra aandacht en dus renovatietijd nodig. In het rechtergebouw op het drie gebouwen tellende terrein bevindt zich het onderwijshotel met 16 hotelkamers, 3 conferentieruimtes en 2 onderwijsrestaurants. Onder leiding van verschillende praktijkdocenten brengen de horecascholieren van de afdeling toerisme & vrije tijd en horeca er hun kennis en ervaring in de praktijk.

Sneller opwarmen
De ruimtes zijn grondig gerenoveerd en voorzien van Softline ECO-radiatoren van Henrad. Voormalig militair, oud-installateur en inkoper Tjerk Vogel van Henrad adviseert Hoppenbrouwers Installateurs over de keuze voor deze radiatoren. ‘De meest in het oog springende eigenschap van de Softline ECO-radiator is dat eerst de voorplaat en dan de achterplaat wordt opgewarmd. Bij normale radiatoren wordt zowel de voor- als achterplaat gelijktijdig verwarmd. Het grote voordeel van de Softline ECO-radiator is dat deze radiator veel sneller opwarmt wat weer meer comfort en een aanzienlijke energiebesparing oplevert.

KIWA

De Softline ECO-radiator is KIWA gecertificeerd. Dit betekent dat Kiwa Gas Technology verklaart dat ten opzichte van een conventionele type-22 radiator tot 8,8

procent afname van energieverlies door straling van de achterplaat naar de muur wordt behaald. Een besparing oplevert van 2,93 procent onder statische condities en zelfs een besparing tot 10,5 procent onder dynamische condities. Omdat de aanvoer eerst via de voorplaat gaat en dan naar de achterplaat, warmt de radiator veel sneller op. En ontstaat er een temperatuurverschil van 12 procent tussen voor en- achterplaat bij vollast. Vogel: ‘Dat levert alleen maar voordelen op zoals een warmere voorplaat en meer stralingswarmte’. Ook de voorinregeling van de insert die standaard wordt voorgemonteerd in de Henrad Softline ECO-radiator, levert een besparing op van 6 procent. Indien de installateur deze exact inregelt kan de besparing oplopen tot 20 procent.